پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 182917
دست آمريکا براي بازگشت تحريم ها باز است
تاریخ انتشار : 1394/06/22 18:48:44
نمایش : 2107
وزير امورخارجه اسبق کشورمان با بيان اينکه برجام را نبايد سياسي کرد گفت: تمام کساني که با ابتدايي‌ترين چارچوب‌هاي حقوقي و بين‌المللي آشنايي داشته باشند مي‌دانند دست آمريکا براي بازگشت باز است و مي‌تواند همه تحريم‌ها را با هر بهانه‌اي باز گرداند.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، منوچهر متکي وزير امورخارجه اسبق کشورمان در جمع اعضاي شوراي مرکزي کانون فارغ التحصيلان شبه قاره هند درباره ابعاد مختلف برجام سخن گفت.

برپايه اين خبر متکي با اشاره به روند پرونده‌هاي جمهوري اسلامي در طول سال‌هاي گذشته گفت: موضوع هسته‌اي و مذاکراتي که به خصوص در دوسال گذشته صورت گرفت در عداد پرونده‌هاي خاص بعد از انقلاب اسلامي جاي مي‌گيرد.

وي با بيان اينکه اگر بخواهيم اجزاء پرونده هسته‌اي را با پرونده گروگانگيري سفارت آمريکا مقايسه کنيم شباهت‌هايي دارد تصريح کرد:‌ در اين روند از يک سو ايران و از سوي ديگر آمريکا طرفين اصلي پرونده هستند و ديپلمات‌هاي کشورمان نيز در دوسال گذشته به خوبي درک کردند که در پرونده هسته‌اي نيز طرف اصلي آمريکاست و به همين جهت نيز بيشتر وقت مذاکره کنندگان کشورمان بيش از هر هيئت ديگري به مذاکره مستقيم با هيئت آمريکايي اختصاص يافت. البته بايد توجه کرد که آمريکايي‌ها در اين مذاکرات هربار مسائل جديدي را مطرح کردند و در حقيقت بازي را در مقاطع مختلف بر هم زدند به همين جهت بايد دقت مذاکره کنندگان کشورمان از هر جهت بيشتر مي‌بود.

وزير امور خارجه اسبق کشورمان با اشاره به تلاش تيم مذاکره کننده فعلي گفت: ما تلاش‌هايي که در دو سال گذشته توسط تيم مذاکره کننده کشورمان صورت گرفته را نبايد فراموش کنيم چراکه اين افراد مذاکرات سخت و فشرده‌اي را دنبال کرده‌اند. مجموعه مذاکره کنندگان کشورمان بيش از ۱۰۰ سال تجربه ديپلماتيک تنها در کار بين‌المللي دارند و از نظر فني و حقوقي و بين المللي اهليت و تجربه لازم را براي مذاکره داشته‌اند. پس ما فراموش نمي کنيم کاري را که دوستان در سال‌هاي گذشته انجام دادند اما حتما آنها هم نبايد فراموش کنند که اگر طرف مقابل و به خصوص آمريکايي‌ها به مذاکره، گفت‌وگو و گرفتن ژست توافق نهايي کردن مذاکرات تمکين کردند حاصل مقاومتي است که در کشور در بيش از يک دهه گذشته صورت گرفته است.

وي ادامه داد:‌ آنها بايد بدانند که اين مذاکرات حاصل شعار «انرژي هسته‌اي حق مسلم ماست» و منطق شعار «انرژي هسته‌اي براي همه و سلاح هسته‌اي براي هيچ‌کس» بود. بنابر اين اگر چنين مقاومتي صورت گرفت و غني سازي توسط دانشمندان ما به سطح ۲۰ درصد رسيد حتما يکي از عوامل مهمي است که آنها متوجه شدند ما توانمندي اين کار را داريم.

متکي به اشاره به اينکه نبايد فراموش کنيم آرايش صحنه چگونه شکل گرفته است اضافه کرد: همانگونه که آنها مي‌خواهند تحليل و فکت شيت خودشان را از صحنه القا کنند و بگويند تحريم‌ها اثرگذار بوده است بايد در اين سوي قصه ابتدا خودمان واقعيت را درست بدانيم و سپس در دنيا مطرح و به آن افتخار کنيم. اگر زمينه براي حل و فصل موضوع در اين مقطع فراهم شد و اراده سياسي در طرف مقابل به وجود آمد مقدماتي اين موضوع را محقق کرده است که شامل مقاومت و دستاوردهاست که هر دو در سايه هدايت‌هاي دقيق و هوشمندانه رهبري به دست آمده است.

وي تصريح کرد:‌ دوستان نبايد فراموش کنند ما يک بار با نگاه خوش بينانه و اعتماد به طرف‌هاي مقابل تعليق فعاليت‌هاي هسته‌اي را به کشور تحميل کرديم .البته به فرمايش رهبري که فرمودند اگر تعليق را نمي‌پذيرفتيم نسل‌هاي آينده طلبکار مي‌شدند که اگر تعليق را مي پذيرفتيد مشکلات کشور حل مي‌شد هم توجه داريم اما بيش از دوسال تعليق تحقيرانه را پذيرفتيم که در اواخر آن بسياري از دانشگاه‌ها و افراد علمي به سطوح آمده بودند و نتيجه اعتمادي بود که مي خواستيم با تعليق حق غني سازي را دريافت کنيم و موفق نشديم.

يک بار با اين رويکرد مذاکراتي به مسلخ رفته‌ايم

رئيس اسبق دستگاه ديپلماسي کشورمان همچنين تصريح کرد: در اواخر تيرماه ۱۳۸۴ اروپايي‌ها در بسته‌اي که به ما ارائه داشتند تنها حول محور کنارگذاشتن غني سازي توسط ايران صحبت به ميان آوردند. پس ما يک بار توسط اين نگاه و رويکرد مذاکراتي به مسلخ رفتيم. اين بار بايد توجه داشته باشيم که داستان هنوز تمام نشده است. شايد صادقانه‌ترين و متواضعانه‌ترين برخورد را با برجام مقام معظم رهبري داشتند و به صراحت فرمودند در جاهايي کوتاه آمديم و در جاهايي امتياز داديم.

وي با بيان اينکه آقايان بايد توجه داشته باشند در برخورد صادقانه با مردم بايد همه ابعاد موضوع و واقعيت‌ها را براي مردم بازگو کنند تصريح کرد:‌ تمام کساني که با ابتدايي‌ترين چارچوب‌هاي حقوقي و بين‌المللي آشنايي داشته باشند مي‌دانند دست آمريکا براي بازگشت باز است و مي‌تواند همه تحريم‌ها را با هر بهانه‌اي باز گرداند.

متکي ادامه داد: دوستان ما تنها استدلالشان در موضوع اعتماد به اين حرف آمريکايي‌ها اين است که از نظر آبرو براي آمريکا مناسب نيست که در سطح جهان از حرف خود بازگردند اما من به آنها مي‌گويم که آمريکا در کدام موضوع بين‌المللي آبروي خودش را مبنا قرار داده است؟ آمريکايي‌ها همه جا نشان دادند اگر موضوعي با منافع شان سازگاري نداشته باشد هر کاري را مرتکب مي شوند.

وي گفت:‌ دوستان انرژي اتمي به جاي بهانه‌گيري و فرافکني درباره راکتور اراک و توجيه و تفسير بايد واقعيت آشکار را بپذيرند که در يک برخورد مبتني بر صداقت جمهوري اسلامي امتياز بزرگي را درباره آب سنگين اراک واگذار کردند، چيزي که نقد است همين است که پذيرفته‌اند و آنچه بناست به سازي بشود وعده هاي نسيه است و بعدها شروط خاص خود را دارد.

وزيرخارجه دولت‌هاي نهم و دهم در ادامه تصريح کرد: جمهوري اسلامي اراده جدي مذاکرات و آمادگي رسيدن به يک توافق جامع الاطراف را به نمايش گذاشت اما بايد از تاريخ هم درس عبرت گرفت چراکه ما مثلاً در ماجراي گروگان‌ها کلاه گشادي سرمان رفت ولي استدلال اين بود که ما آن موقع کار را بلد نبوديم. اينکه يک صندوقي براي آمريکايي‌ها از سوي ايران تعبيه بشود که يک ميليارد دلار دائما در آن پول باشد و هر حکمي که صادر شد بدون اراده ايران از آن صندوق بردارند برخورد متوازن اين بود که همين صندوق را آمريکايي‌ها هم بگذارند اما آمريکايي‌ها چنين کاري نکردند.

صحنه مذاکرات در دست آمريکايي‌هاست

متکي در ادامه اظهار داشت: دوستان ما در تبليغ برجام خيلي عجله نکنند. همانگونه که در ابتداي توافق ژنو نوعي ذوق زدگي وجود داشت که با موضع صريح رهبري هم مواجه شد بايد بدانيم آنچه در برجام وجود دارد بخش‌هاي قابل توجهي از امتياز دادن را تيم ايراني انجام داده است و البته برخي امتيازها را هم به دست آورده اما زمان براي بررسي توازن امتياز ها زود است. اما نکته مهم تر روح حاکم بر ديپلماسي اين مذاکرات است. آمريکايي‌ها دقيقاً صحنه را در دست داشته‌اند يعني تلاش کرده‌اند در اين مدت جمهوري اسلامي را به عنوان BAD BOY به جهانيان معرفي کنند و القا کنند که تنها يک پرونده ما در آستانه حل شدن است و به ادعاهاي شرارت و حقوق بشر و ... ادامه دهند اين اصلاً با روح حاکم بر يک توافق بين‌المللي بعد از ۱۲ سال همخواني ندارد پس معلوم است به دنبال موضوع ديگري هستند.

در برجام ميدان را به غربي‌ها واگذار کرديم

نماينده مجلس شوراي اسلامي در دوره‌هاي اول و هفتم گفت: برخي شعار اين را دارند که «گر يار ناز کند تو نياز کن» و لذا ما بايد با آمريکايي‌ها همراهي کنيم. ما در ديپلماسي برجام به نظرم ميدان را به غربي‌ها واگذار کرديم. اگر پرونده هسته اي و پرونده گروگان‌ها با هم شباهت هايي دارند تعامل و برخورد با آن هم بايد شبيه به هم باشد. حضرت امام (ره) پرونده گروگان‌ها را پس از افتتاح مجلس اول به خانه ملت واگذار کردند .

وزير خارجه اسبق کشورمان درخصوص موضوع ارسال برجام به مجلس افزود: اين چه زمزمه‌اي بود که برخي ديپلمات‌هايي که بايد از ورود به حوزه سياست داخلي پرهيز کنند تاکيد کردند که نيازي نيست پرونده به مجلس برود و مجلس مي خواهد چه کار کند؟ برخي بنا دارند مجلس را به توپ ببندند. در منطقه ما دو بار در تاريخ اين حادثه اتفاق افتاده است يکي در دوره محمدعلي شاه و ديگري در شوروي سابق که يلتسين دوماي روسيه را به توپ بست. آقايان بنا دارند با جلوگيري از بررسي برجام در مجلس در جايگاه سومين کساني باشند که مجلس را به توپ مي بندند. اين مشي و سيره امام و رهبري است که چنين پرونده هاي مهمي به دست نمايندگان ملت بررسي شود اما آقايان فقط صبر مي کنند حضرت آقا اظهار نظر کنند . اين امر کاملا بديهي است. شما يک تعهد بسيار سنگيني داريد براي کشور ايجاد مي کنيد. شما يک حقوق مسلمي از کشور را داريد نيمه متوقف مي کنيد. از جمله در بندهاي مرتبط با فردو، تعداد سانترفيوژها، بازگشت پذيري تحريم‌ها، آب سنگين اراک، بازرسي‌ها و غيره تلقي عمومي اين است که نسبت به حقوق ما خدشه‌هاي جدي وارد شده. حتي در مابه ازاي ادعايي آقايان در رفع تحريم‌ها ما در تفسيرهاي طرف غربي مواضع ديگري مشاهده مي‌کنيم. حداقل ما ذوق زدگي و شتاب زدگي نبايد نشان دهيم.

با مردم صادق باشيم زمان قابل تمديد است

متکي با اشاره به مخفي کاري‌ها در طول اين مذاکرات هم اضافه کرد: از آغاز اين روند مخفي کاري‌هايي که از مردم صورت گرفت بسيار مورد انتقاد است. اگر از ابتدا از مردم مي‌پرسيدند حاضريد ما همکاري‌هايي را آغاز کنيم که ۱۰ سال ديگر پرونده هسته‌اي بسته شود يعني طولاني‌ترين تاريخ براي بسته شدن يک پرونده در طول مذاکرات هسته اي حتما مردم مخالفت مي کردند. ژاپني ها وضعيت مشابه ما را داشتند و حتي به طرف بمب هسته‌اي حرکت کرده بودند اما پرونده شان در زمان کوتاه تري بسته شد و تعليق هم نکردند. اينکه شعار دادند ما مي خواهيم کشور عادي باشيم و برخورد متفاوت با ما نشود جاي جاي برجام نشان مي‌دهد که با ما برخورد متفاوتي شده است. در موضوع محرمانه کردن مذاکرات ظاهر ماجرا اين بود که مي‌خواستند صهيونيست‌ها و افراد مخالف در منطقه از جزئيات خبردار نشوند اما آنها که در جريان ريز مذاکرات بودند و اصلا رئيس جمهور و وزير خارجه آمريکا و وظيفه خود مي دانستند صهيونيست ها را نسبت به آخرين وضعيت مذاکرات توجيه کنند اما در اين ميان مردم ما بي‌خبر بودند. تازه در همين ۱۰ سال ادعايي هم منافذي در متن وجود دارد که بسيار قابل تمديد است. چرا آمريکايي ها صحبت از ۲۵ سال مي‌کنند؟! صهيونست‌ها هم خواستند از اين عدد سو استفاده کنند که با پاسخ قاطع رهبري مواجه شدند.

متکي ادامه داد: يک مديرکل و يا يک معاون وزارت خارجه بايد يک ديپلمات حرفه‌اي باشد و حق تصميم گيري سياسي ندارد. رفتن پرونده به مجلس يک بحث آن اهميت اين موضوع و تعهدات ايران است. فرض کنيم آمريکايي‌ها اين طرح را تصويب کنند. آمريکا ۳۵ سال است ما را تحريم کرده و ما علي رغم تحريم‌ها به اينجا رسيديم. اين يک ديپلماسي پارلماني است که آمريکايي‌ها خيلي خوب بازي مي‌کنند و ابتدايي‌ترين هدفشان تحقير طرف مقابل است و هدف ديگر ده‌ها شرط و شروطي است که فشار را افزايش دهند. مجلس شوراي اسلامي علاوه برجايگاه حق قانوني براي تصويب حتي اگر وارد تصويب و يا عدم تصويب هم نشود به تعداد بندهايي که آنها در تحقير سازي و ديپلماسي پارلماني عليه ايران سعي مي‌کنند مصوبه مانند درست کند بايد وارد شود. اين خيلي بي‌تدبيري است که ما خودمان به دست خودمان خودمان را خلع سلاح کنيم. آن جايگاهي که مي‌تواند توي دهن کنگره آمريکا بزند مجلس شوراي اسلامي است. توجيه اينکه آقايان مي‌گويند کشورهاي ديگر به مجالسشان نمي‌برند هم قابل قبول نيست، آنها چه محلي از اعراب دارند؟ اين دوئل دو طرفه است و ما بايد حرکت‌هاي طرف مقابل را دقيق رصد کنيم.

متکي همچنين گفت: برجام قطعاً جاي بررسي بيشتر دارد و بايد بدانيم که به هيچ وجه اين موضوع را نبايد سياسي کرد و له و يا عليه گروه خاصي از آن استفاده کرد. از ابتداي پرونده هسته‌اي هم همينگونه بود. پرونده هسته‌اي يک پرونده ملي است که در مجلس هفتم و در اولين مصوبات مجلس همه از هر سليقه و گروهي مصوبات آن را امضا مي‌کردند و بعدها هم در دولت نهم ما تاکيد کرديم نبايد با آن برخورد سليقه‌اي شود.

وزير خارجه اسبق کشورمان در پايان اشاره کرد: آمريکايي‌ها از اواخر دولت دهم تصميم شان را براي حل موضوع هسته‌اي گرفته بودند به اين دليل که در همه پرونده‌هاي منطقه‌اي دچار شکست شده بودند. در اواخر دولت دهم بعد از گفت‌وگوي‌هاي قزاقستان آمريکايي‌ها به نوعي نشان دادند که مايل نيستند با دولت دهم به تفاهم برسند. همان زمان مقاله‌اي در ۶ ماه قبل از انتخابات در روسيه چاپ شد که آمريکا نگاهش به نتيجه انتخابات است اما بايد بدانيم که آمريکا قطعاً به دنبال حل و فصل نهايي بوده است اما همين آمريکايي‌ها هم با همه نيازشان و همه حالت هاي نمايشي مذاکرات و . . . هيچ‌گاه اصل داشتن ابتکار عمل را فراموش نکردند اين رويکرد آمريکايي هاست که اگر کشوري بخواهد عقب نشيني کند چگونه بايد برخورد کند. ديپلمات‌هاي ما بايد توجه کامل را به اين موضوع داشته باشند.


مرجع : خبرگزاري فارس
 
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html